Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Everyday food

Dulce de Leche

Mennyei latin-amerikai specialitás. Ízesíthetünk vele krémeket, süteményeket, kávét , kerülhet a fagylatkelyhekre...szomorú napokon , pedig fogyasszuk csak kanállal.

Szükségünk van tejre , nádcukorra , türelemre és kitartásra, viszont az eredmény garantált.

karamell  karamellkrém  dulce de leche

Hozzávalók:

1l tej

25dkg cukor

csipetnyi só

Egy vastagabb falú edénybe , alacsony lángon főzni kezdtem a cukrot a tejjel, az első óra elég esménytelenül telt, alkalmanként megkevertem,  

Másfél óra elteltével elkezdett egyre sötétedni, majd sűrösödni a tej.

A második óra végére kaptam egy puding sűrűségű karamellkrémet, amit egy üvegbe töltöttem és hűtőben tárolom .  Az eltarthatóságáról nem tudok nyilatkozni, nálunk nincs ideje megromlani.

karamell  karamellkrém  dulce de leche

Megjegyzés: Korábban kristálycukorból készítettem és az íze meg sem közelíti a nádcukorból készült verziót.

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Húsos Lecsós rizottó 

A rizottó gyors, kiadós és egyszerűen elkészíthető étel, amit kedvünk és lehetőségeink szerint szinte bárhogyan készíthetünk, akár zöldségesen, húsosan, de akár gyümölcsökkel is . Én most egy lecsós változattal próbálkoztam.

lecsós  húsos  rizses  rizottó  olcsó  gyors  egyszerű

Hozzávalók:

    • 30dkg sertéscomb
    • 25dkg rizs
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 1dl fehér bor
    • 3-4 db lecsópaprika
    • 4-5 db paradicsom 
    • 8dl húsleves alap (ha nincs leveskockából készüt is jó)
    • víz, amennyit felvesz
    • só, bors, cukor
    • olaj

Első lépésként a hagymát felkockáztam és egy serpenyőben olajon üvegesre pároltam, amikor már jónak ítéltem hozzáadtam  az apróra kockázott húst is és elősütöttem. Eközben a rizst egy másik edényben szintén üvegesre futattam az olajon, belekerült a hús.

Felöntöttem a borral, amikor elfőtte azt, az alaplét kezdtem adagolni , egyszerre kb. 1,5-2 decit, amikor elfogyott márcsak víz került bele,20 perc után belekerült a paprika és  a paradicsom is, (nekem volt egy megbontott paradicsompürém, abból is tettem bele kb 2 evőkanálnyit. A végén sóztam, borsoztam és egy evőkanálnyi cukor is ment bele.

lecsós  húsos  rizses  rizottó  olcsó  gyors  egyszerű

Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Hagymalekvár

A hagymalekvárnak minden kétséget kizáróan az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Ez -a tulajdonképpen- karamellizált hagyma, remek kiegészítője lehet sülteknek, libamájnak,tökéletes hamburgerekbe, hotdogba, de önmagában friss kenyérrel fogyasztva is mennyei.

hagymalekvár  olcsó  gyors

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2ek zsír (bármilyan, kókuszzsír is megfelelő)
  • 2ek nádcukor (bármilyen megfelel)
  • 1dl víz
  • 1 csipet só

Én most is egy alap verziót készítettem. 1,5 ek cukrott karamellizáltam a zsíron egy serpenyőben. (a nádcukor gyorsabban barnul, mint a fehér társa, érdemes résen lenni) Amikor már szép színt kapott, belekerült a hagyma is, ilyenkor a cukor visszahűl  és megszilárdul, nem kell aggódni elfog olvadni. 

hagymalekvár  olcsó  gyors

hagymalekvár  olcsó  gyors

Ezt követően alacsony lángon alkalmanként kevergettem, amíg világosbarna színt nem kapott, ekkor rászórtam a maradék cukrot és ráöntöttem a vízet, amikor elfőtte nagyobb lángon , kevergetve sütöm tovább, amíg el nem éri a kívánt színt.

hagymalekvár  olcsó  gyors

hagymalekvár  olcsó  gyors

Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Csokis keksz

Szeretem a gyorsan , kevés hozzávalóból készülő ételeket, desszerteket ,a mostani csokis keksz is ilyen. Nagyon hasonlít az amerikaiak csokis kekszére.

Egy puha verzió készült, mi így jobban szeretjük.

süti  keksz  csokis keksz  gyors  olcsó  kiadós  vendégváró  sütemény  gasztro  sütés

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • csipet só
  • 25 dkg nádcukor( helyettesíthető)
  • 20 dkg margarin
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. vanília aroma ( helyettesíthető van. cukorral)
  • 1 tk. sütőpor
  • 1tk. szódabikarbóna
  • 1 tej dl 
  • 20dkg csokoládé
  • ( adhatunk a tésztához kevés durvára vágott diót vagy mogyorót is)

A tojásokat a cukorral, vajjal , sóval habverővel habosra kevertem, ezután hozzá adtam a száraz hozzávalókat és a tejet. Simára kevertem és végül a darabokra vágott csoki is belekerült. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanál segítségével egymástól távolabb halmoztam. A tészta sütés közben terülni fog, ezért érdemes púpozottan rakni. A sütési idő, közepes lángon kb. 15 perc,( amíg a széle nem kezd el picit barnulni) A kekszekhez és a mézeskalácshoz hasonlóan ez is nyersnek tűnik még a sütési iső végeztével, de ahogy hűl elnyeri a megfelelő állagot.

süti  keksz  csokis keksz  gyors  olcsó  kiadós  vendégváró  sütemény  gasztro  sütés

süti  keksz  csokis keksz  gyors  olcsó  kiadós  vendégváró  sütemény  gasztro  sütés

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Calzone

Ebédre és vacsorára is nagyszerű választás az olaszok töltött pizzája. Egy egyszerű pizzatészta, kevés hozzávalóból. A töltelék gyakorlatilag bármi lehet, csak a képzeletünk szab határt neki. Maradhatunk a klasszikus ízeknél vagy alkothatunk teljesen újakat , de felhasználhatjuk a hűtőben várakozó szalámikat, felvágottakat is akár.

Én most a család kedvére tettem, mindenkinek a kedvence készült, hawaii, sonkás-kukoricás, illetve készült lilahagymával,paradicsommal turbózott változat is. 

Egy lágy pizzatésztát készítettem, a szószt sűrített paradicsomból rögtönöztem, de használhatunk bolti verziót vagy tejfölös alapot is.

Hozzávalók:

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Tészta

1kg liszt

3 kávéskanál só

2 kávéskanál cukor

7dl langyos víz

7gramm instant élesztő

3ek olaj

1 kávéskanál oregano (elhagyható)

Töltelék:

Pizzaszósz (házi vagy bolti)

oregeno

bazsalikom

gépsonka

ananász 

kukorica

zöldségek

sajt

A tésztát kézzel összegyúrtam, majd dagasztottam, amíg szép sima lett és nem ragadt a tál oldalához (jó kis gyakorlat a kar "lengőizmainak") , kétszeresére kelesztettem, majd nyolc cipóra osztottam. (ez is változtatható, lehet több részre is), ezeket is pihentettem még kb 15 percig.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Ezalatt elkészítettem a szószt, 200ramm paradicsompüréhez 1-1 tk bazsalikom, oregano, csipet só, cukor ízlés szerint, pici fokhagymasó.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

A cipókat egyesével kör formára nyújtottam ( nagyjából) , megkentem a szósszal, megszórtam sonkával, sajttal és a többi belevalóval, de csak ez egyik felét, a széleit kihagyva. Érdemes egy jól lisztezett deszkán csinálni, így egyszerűbb a tepsibe juttatni, mert csak bele kell csúsztatni.calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Az üres felét a töltöttre hajtottam és a széleit összecsipkedtem. A tetejét is megkentem a szósszal és kevés sajtot szórtam rá. TIPP: én egy -egy ananászt, kukoricát stb tettem a tetejére, hogy sütés után tudjam kié.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Közepes lángon kb 15 perc alatt készre sütöttem.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Legfrissebb bejegyzések

Everyday food

blogavatar

Gyors, egyszerű ételek a mindennapokra.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek