Pide, avagy a török pizza. Hagyományosan kenyér- vagy pizzatésztát töltenek meg fűszeres darált bárány hússal. 

Nálam most pulykahúsból készült.

A török pizzánál nem elvárt a sajt a tetején. Bármivel tölthetjük, készülhet vegetáriánus verzió is belőle.

pide  pizza  török pizza  recept

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1kg liszt
  • 3kávéskanál só
  • 7 gramm  instantélesztő
  • 7dl víz
  • 1 kávéskanál cukor

Töltelék:

  • 70 dkg darált hús
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 6-7 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 teás cukor
  • só, bors

Tetejére:

  • tojás
  • sajt

A tészta hozzávalóit bedagasztottam, majd hagytam, hogy kétszeresére keljen, 5 egyenlő részre osztottam,amelyekből cipókat formáztam és 15-20 percig pihentettem. Ezután a cipókat ovális alakúra nyújtottam , a széleit behajtottam és megkentem tojással. 

A töltelékhez a hagymát üvegesre pároltam kevés zsíradékon, majd hozzáadtam a húst és fehéredésig sütöttem, ekkor került bele a só, bors, fokhagyma , a felkockázott paradicsom és a sűrített paradicsom,  cukor, kevés víz. Krémes , sűrű állagú legyen,  

Belekanalaztam a "csónakok" Közepébe a tölteléket és mozzarellát szórtam rá. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 15 perc alatt készre sütöttem.

Mártogatóssal és salátával tálaltam.

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!