A hagyomásos bakonyi sertésborda, egy őshonos mangalica fajtáról , a bakonyi sertésről kapta a nevét. Ez a fajta az 1850-es évek környékén kihalt.

Sokan a bakonyi szóból származtatják az angolok "bacon" szavát. (szalonna).

bakonyi szelet  sertésborda  gombás  ebéd

Hozzávalók:

  • 1kg sertéskaraj
  • 2 nagy fej hagyma
  • 30-40 dkg gomba
  • 3 ek tejföl
  • 1 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • bors
  • majoranna
  • olaj
  • galuska vagy tészta köretnek

A hagymát felkockáztam, olajon üvegesre pároltam, majd ráfektettem a karaj szeleteket. Fehéredésig sütöttem, rászórtam a pirospaprikát, majd felöntöttem annyi vízzel ami ellepi, Hozzáadtam a elkockázott paradicsomot és a paprikát, sóztam. Amikor már majdnem jónak ítéltem a húst belekerült a szeletelt gomba, egy csipet majoranna és a fokhagyma is, kb 10-15 percig főztem még, mielőtt lehúztam volna a tűzről belekevertem a tejfölt, megvártam még újra felforr . Tésztával tálaltam( de galuskával az igazi.)

bakonyi szelet  sertésborda  gombás  ebéd

Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!