Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Everyday food

Bakonyi sertésszelet

A hagyomásos bakonyi sertésborda, egy őshonos mangalica fajtáról , a bakonyi sertésről kapta a nevét. Ez a fajta az 1850-es évek környékén kihalt.

Sokan a bakonyi szóból származtatják az angolok "bacon" szavát. (szalonna).

bakonyi szelet  sertésborda  gombás  ebéd

Hozzávalók:

  • 1kg sertéskaraj
  • 2 nagy fej hagyma
  • 30-40 dkg gomba
  • 3 ek tejföl
  • 1 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • bors
  • majoranna
  • olaj
  • galuska vagy tészta köretnek

A hagymát felkockáztam, olajon üvegesre pároltam, majd ráfektettem a karaj szeleteket. Fehéredésig sütöttem, rászórtam a pirospaprikát, majd felöntöttem annyi vízzel ami ellepi, Hozzáadtam a elkockázott paradicsomot és a paprikát, sóztam. Amikor már majdnem jónak ítéltem a húst belekerült a szeletelt gomba, egy csipet majoranna és a fokhagyma is, kb 10-15 percig főztem még, mielőtt lehúztam volna a tűzről belekevertem a tejfölt, megvártam még újra felforr . Tésztával tálaltam( de galuskával az igazi.)

bakonyi szelet  sertésborda  gombás  ebéd

Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

 


Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sárgaborsó krémleves

A sárgaborsó sok konyhában, amolyan mostohagyerek, pedig kiváló fehérjeforrás , alacsony zsírtartalom mellett.

Készíthetünk belőle főzeléket, szendvicskrémet , salátát vagy levest. Nekem most utóbbira esett a választásom.

sárgaborsó  krémleves  ebéd  recept  leves

Hozzávalók:

  • 400 gramm sárgaborsó
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • cukor
  • ecet
  • olaj

sárgaborsó  krémleves  ebéd  recept  leves

A borsót megmostam, majd bőven felöntöttem vízzel  és sóztam. Amikor már majdnem  jónak ítéltem a borsót, belekerült a fokhagyma és a bors. Miután megfőtt botmixerrel összeturmixoltam. A lisztből, olajból és a paprikából kevés rántást készítettem (elhagyható) és berántottam vele a levest, ezt követően belekerült a tejszín. Mielőtt levettem a tűzről ízlés szerint került bele ecet és egy fél evőkanál cukor is.  Pirított zsemlekockával és sajttal tálaltam.

sárgaborsó  krémleves  ebéd  recept  leves

Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Hagymás rostélyos 

A hagymás rostélyos otthon is könnyen elkészíthető, finom fogás, amihez gyakorlatilag nincs szükség másra,  mint húsra és jó sok hagymára. 

Nálam most rendhagyó módon sertéshúsból készült. 

Hozzávalók :

  • 1kg karaj vagy tarja
  • 4-5 evőkanál mustár
  • 1,5 kg burgonya
  • 4-5 fej vöröshagyma 
  • 4 evőkanál liszt
  • Só, bors
  • Olaj

A húst felszeletelem, sózom, borsozom, kicsit kiklopfolom. A szeletek mindkét oldalát megkenem mustárral és egy tálba felöntöm olajjal, úgy hogy ellepje, ezt a folyamatot már a sütést megelőző este elvégezhetjük. 

A burgonyát alaposan megmosom és héjában megfőzöm, amíg fődögél, addig a hagymát megpucolom és szeletekre vágom ( én egy uborlkaszeletelővel szoktam). A szeleteket karikákra szedem és egy zacskóba teszem, rákanalazom a lisztet. Összefogom a zacskót és összerázom, ezután a hagymát egy szűrőbe öntöm és lerázom a felesleges lisztet. Bő, forró olajban aranybarnára sütöm a hagymakarikákat. 

A húst egy serpenyőben elősütöm, egy tepsibe sorakoztatom és a sütőben fejezem be a sütést. 

Miután megfőtt a burgonya felkarikázom és forró olajban megsütöm. 

Jó étvágyat! 

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Calzone

Ebédre és vacsorára is nagyszerű választás az olaszok töltött pizzája. Egy egyszerű pizzatészta, kevés hozzávalóból. A töltelék gyakorlatilag bármi lehet, csak a képzeletünk szab határt neki. Maradhatunk a klasszikus ízeknél vagy alkothatunk teljesen újakat , de felhasználhatjuk a hűtőben várakozó szalámikat, felvágottakat is akár.

Én most a család kedvére tettem, mindenkinek a kedvence készült, hawaii, sonkás-kukoricás, illetve készült lilahagymával,paradicsommal turbózott változat is. 

Egy lágy pizzatésztát készítettem, a szószt sűrített paradicsomból rögtönöztem, de használhatunk bolti verziót vagy tejfölös alapot is.

Hozzávalók:

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Tészta

1kg liszt

3 kávéskanál só

2 kávéskanál cukor

7dl langyos víz

7gramm instant élesztő

3ek olaj

1 kávéskanál oregano (elhagyható)

Töltelék:

Pizzaszósz (házi vagy bolti)

oregeno

bazsalikom

gépsonka

ananász 

kukorica

zöldségek

sajt

A tésztát kézzel összegyúrtam, majd dagasztottam, amíg szép sima lett és nem ragadt a tál oldalához (jó kis gyakorlat a kar "lengőizmainak") , kétszeresére kelesztettem, majd nyolc cipóra osztottam. (ez is változtatható, lehet több részre is), ezeket is pihentettem még kb 15 percig.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Ezalatt elkészítettem a szószt, 200ramm paradicsompüréhez 1-1 tk bazsalikom, oregano, csipet só, cukor ízlés szerint, pici fokhagymasó.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

A cipókat egyesével kör formára nyújtottam ( nagyjából) , megkentem a szósszal, megszórtam sonkával, sajttal és a többi belevalóval, de csak ez egyik felét, a széleit kihagyva. Érdemes egy jól lisztezett deszkán csinálni, így egyszerűbb a tepsibe juttatni, mert csak bele kell csúsztatni.calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Az üres felét a töltöttre hajtottam és a széleit összecsipkedtem. A tetejét is megkentem a szósszal és kevés sajtot szórtam rá. TIPP: én egy -egy ananászt, kukoricát stb tettem a tetejére, hogy sütés után tudjam kié.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Közepes lángon kb 15 perc alatt készre sütöttem.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tepsis zöldséges-tejszínes csirkecomb

Gyorsan elkészíthető ebéd, ami egy-egy árválkodó zöldség felhasználására is tökéletes. A hozzávalókat, fűszerezést kedvünk szerint variálhatjuk, én most azt osztom meg, hogy nálam hogyan készült.

Hozzávalók:

  • csirkecomb (nálam 18 alsócomb)
  • zöldségek( 3 répa, fél zacskó fagyasztott zöldégkeverék)
  • fűszerek( mézes-mustáros fűszerkeverék)
  • 2dl tejszín
  • zsíradék

A répát meghámoztam, kevés vajon egy serpenyőben kicsit elősütöttem a fagyasztott zöldségekkel együtt. (nekem most ez volt itthon, bármi kerülhet bele kedvünk szerint).

csirkecomb  zöldséges étel  gyors ebéd  csirke étel

Eközben a húst befűszereztem, ezúttal egy kész mézes-mustáros fűszerkeveréket használtam, ami igényelt még 2evőkanál mustárt és 1 evőkanál mézet. A zöldségeket egy jénaiba öntöttem és rásorakoztattam a csirkecombokat.

csirkecomb  zöldséges étel  gyors ebéd  csirke étel

Lefedve 20 percig sütöttem, majd levettem a tetejét, meglocsoltam a húst a saját levével és 10 perc után leöntöttem a tejszínnel,  pirulásig sütöttem. Petrezselymes rizzsel tálaltam.

csirkecomb  zöldséges étel  gyors ebéd  csirke étel

                                                                                   Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Legfrissebb bejegyzések

Everyday food

blogavatar

Gyors, egyszerű ételek a mindennapokra.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek