Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Everyday food

Pide

Pide, avagy a török pizza. Hagyományosan kenyér- vagy pizzatésztát töltenek meg fűszeres darált bárány hússal. 

Nálam most pulykahúsból készült.

A török pizzánál nem elvárt a sajt a tetején. Bármivel tölthetjük, készülhet vegetáriánus verzió is belőle.

pide  pizza  török pizza  recept

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1kg liszt
  • 3kávéskanál só
  • 7 gramm  instantélesztő
  • 7dl víz
  • 1 kávéskanál cukor

Töltelék:

  • 70 dkg darált hús
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 6-7 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 teás cukor
  • só, bors

Tetejére:

  • tojás
  • sajt

A tészta hozzávalóit bedagasztottam, majd hagytam, hogy kétszeresére keljen, 5 egyenlő részre osztottam,amelyekből cipókat formáztam és 15-20 percig pihentettem. Ezután a cipókat ovális alakúra nyújtottam , a széleit behajtottam és megkentem tojással. 

A töltelékhez a hagymát üvegesre pároltam kevés zsíradékon, majd hozzáadtam a húst és fehéredésig sütöttem, ekkor került bele a só, bors, fokhagyma , a felkockázott paradicsom és a sűrített paradicsom,  cukor, kevés víz. Krémes , sűrű állagú legyen,  

Belekanalaztam a "csónakok" Közepébe a tölteléket és mozzarellát szórtam rá. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 15 perc alatt készre sütöttem.

Mártogatóssal és salátával tálaltam.

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sárgaborsó krémleves

A sárgaborsó sok konyhában, amolyan mostohagyerek, pedig kiváló fehérjeforrás , alacsony zsírtartalom mellett.

Készíthetünk belőle főzeléket, szendvicskrémet , salátát vagy levest. Nekem most utóbbira esett a választásom.

sárgaborsó  krémleves  ebéd  recept  leves

Hozzávalók:

  • 400 gramm sárgaborsó
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • cukor
  • ecet
  • olaj

sárgaborsó  krémleves  ebéd  recept  leves

A borsót megmostam, majd bőven felöntöttem vízzel  és sóztam. Amikor már majdnem  jónak ítéltem a borsót, belekerült a fokhagyma és a bors. Miután megfőtt botmixerrel összeturmixoltam. A lisztből, olajból és a paprikából kevés rántást készítettem (elhagyható) és berántottam vele a levest, ezt követően belekerült a tejszín. Mielőtt levettem a tűzről ízlés szerint került bele ecet és egy fél evőkanál cukor is.  Pirított zsemlekockával és sajttal tálaltam.

sárgaborsó  krémleves  ebéd  recept  leves

Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Calzone

Ebédre és vacsorára is nagyszerű választás az olaszok töltött pizzája. Egy egyszerű pizzatészta, kevés hozzávalóból. A töltelék gyakorlatilag bármi lehet, csak a képzeletünk szab határt neki. Maradhatunk a klasszikus ízeknél vagy alkothatunk teljesen újakat , de felhasználhatjuk a hűtőben várakozó szalámikat, felvágottakat is akár.

Én most a család kedvére tettem, mindenkinek a kedvence készült, hawaii, sonkás-kukoricás, illetve készült lilahagymával,paradicsommal turbózott változat is. 

Egy lágy pizzatésztát készítettem, a szószt sűrített paradicsomból rögtönöztem, de használhatunk bolti verziót vagy tejfölös alapot is.

Hozzávalók:

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Tészta

1kg liszt

3 kávéskanál só

2 kávéskanál cukor

7dl langyos víz

7gramm instant élesztő

3ek olaj

1 kávéskanál oregano (elhagyható)

Töltelék:

Pizzaszósz (házi vagy bolti)

oregeno

bazsalikom

gépsonka

ananász 

kukorica

zöldségek

sajt

A tésztát kézzel összegyúrtam, majd dagasztottam, amíg szép sima lett és nem ragadt a tál oldalához (jó kis gyakorlat a kar "lengőizmainak") , kétszeresére kelesztettem, majd nyolc cipóra osztottam. (ez is változtatható, lehet több részre is), ezeket is pihentettem még kb 15 percig.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Ezalatt elkészítettem a szószt, 200ramm paradicsompüréhez 1-1 tk bazsalikom, oregano, csipet só, cukor ízlés szerint, pici fokhagymasó.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

A cipókat egyesével kör formára nyújtottam ( nagyjából) , megkentem a szósszal, megszórtam sonkával, sajttal és a többi belevalóval, de csak ez egyik felét, a széleit kihagyva. Érdemes egy jól lisztezett deszkán csinálni, így egyszerűbb a tepsibe juttatni, mert csak bele kell csúsztatni.calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Az üres felét a töltöttre hajtottam és a széleit összecsipkedtem. A tetejét is megkentem a szósszal és kevés sajtot szórtam rá. TIPP: én egy -egy ananászt, kukoricát stb tettem a tetejére, hogy sütés után tudjam kié.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Közepes lángon kb 15 perc alatt készre sütöttem.

calzone  töltött pizza  olaszos  recept  gasztro  ebéd  vacsora

Jó étvágyat!

Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Legfrissebb bejegyzések

Everyday food

blogavatar

Gyors, egyszerű ételek a mindennapokra.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek