Ebédre és vacsorára is nagyszerű választás az olaszok töltött pizzája. Egy egyszerű pizzatészta, kevés hozzávalóból. A töltelék gyakorlatilag bármi lehet, csak a képzeletünk szab határt neki. Maradhatunk a klasszikus ízeknél vagy alkothatunk teljesen újakat , de felhasználhatjuk a hűtőben várakozó szalámikat, felvágottakat is akár.
Én most a család kedvére tettem, mindenkinek a kedvence készült, hawaii, sonkás-kukoricás, illetve készült lilahagymával,paradicsommal turbózott változat is.
Egy lágy pizzatésztát készítettem, a szószt sűrített paradicsomból rögtönöztem, de használhatunk bolti verziót vagy tejfölös alapot is.
Hozzávalók:
Tészta
1kg liszt
3 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
7dl langyos víz
7gramm instant élesztő
3ek olaj
1 kávéskanál oregano (elhagyható)
Töltelék:
Pizzaszósz (házi vagy bolti)
oregeno
bazsalikom
gépsonka
ananász
kukorica
zöldségek
sajt
A tésztát kézzel összegyúrtam, majd dagasztottam, amíg szép sima lett és nem ragadt a tál oldalához (jó kis gyakorlat a kar "lengőizmainak") , kétszeresére kelesztettem, majd nyolc cipóra osztottam. (ez is változtatható, lehet több részre is), ezeket is pihentettem még kb 15 percig.
Ezalatt elkészítettem a szószt, 200ramm paradicsompüréhez 1-1 tk bazsalikom, oregano, csipet só, cukor ízlés szerint, pici fokhagymasó.
A cipókat egyesével kör formára nyújtottam ( nagyjából) , megkentem a szósszal, megszórtam sonkával, sajttal és a többi belevalóval, de csak ez egyik felét, a széleit kihagyva. Érdemes egy jól lisztezett deszkán csinálni, így egyszerűbb a tepsibe juttatni, mert csak bele kell csúsztatni.
Az üres felét a töltöttre hajtottam és a széleit összecsipkedtem. A tetejét is megkentem a szósszal és kevés sajtot szórtam rá. TIPP: én egy -egy ananászt, kukoricát stb tettem a tetejére, hogy sütés után tudjam kié.
Közepes lángon kb 15 perc alatt készre sütöttem.
Jó étvágyat!
Ha az elsők között szeretnél értesülni az új receptekről, akkor kövess a Facebookon vagy az Instagramon!